Betydelsen av ordet “Buljong”
Buljong är en klar, aromatisk och smakrik vätska som används som bas i soppor, såser och grytor. För att göra buljong kokas vanligtvis kött, ben, grönsaker och kryddor tillsammans i vatten och sedan silas för att få en ren och koncentrerad smak. Buljong kan vara antingen köttbuljong eller grönsaksbuljong, och används ofta för att addera smak och djup till olika maträtter.
Exempel på användning
- Buljong är en smakrik bas i många kokta rätter.
- Jag brukar göra min egen buljong från grunden.
- Kycklingbuljong ger en god smak till soppor.
- Buljongtärningar är praktiska att ha i köket.
- En grönsaksbuljong är perfekt för en vegetarisk soppa.
- Min mormors köttbuljong är oslagbar.
- Buljong är en viktig del av asiatisk matlagning.
- Jag älskar att experimentera med olika buljonger i min matlagning.
- Buljong kan ge en djupare smak till grytor och såser.
- En kopp buljong kan vara skönt att dricka när man är förkyld.
- Buljong är en bra vätskeersättning vid matförgiftning.
- En buljongbaserad sås kan lyfta en enkel rätt till en gourmetupplevelse.
- Jag föredrar att använda buljong istället för vatten när jag kokar ris.
- Buljong är en nyttig basingrediens i många recept.
- Det finns olika sorters buljong som passar till olika rätter.
- Buljong är en naturlig smaksättare utan konstgjorda tillsatser.
- Buljong kan vara en bra grund för en snabblagad soppa.
- Fiskbuljong ger en fräsch smak till skaldjursrätter.
- Ett tips är att frysa in överbliven buljong i iskuber för senare användning.
- Buljong är enkel att göra själv och ger en extra dimension till maten.
Synonymer
- Buljongtärning: En koncentrerad form av buljong för att enkelt koka en buljong genom att lösa upp tärningen i vatten.
- Fond: En koncentrerad smaksatt vätska som används som bas i såser och soppor.
- Soppa: En varm maträtt bestående av en buljongbaserad vätska med tillsatta ingredienser som grönsaker, kött eller pasta.
- Sky: Den smakrika buljong som bildas av köttsafter och stekskyn från tillagade kötträtter.
Antonymer
- Rena: Ej blandad eller förorenad
- Torr: Inte fuktig eller våt
- Klar: Genomskinlig eller transparent
- Tjock: Inte tunn eller smal
Etymologi
Ordet buljong härstammar från franska bouillon, som i sin tur kommer från latinets bullīre som betyder att koka eller sjudande vätska. På svenska används ordet buljong för en klar kött- eller grönsaksbaserad soppa eller kokvätska som används som bas i många recept.
Potentiell • Tragedi • Bomlina • Delge • Pjosk • Amorin • Retort •